Brainspotting

Brainspotting is een effectieve therapeutische techniek die zich richt op de onderliggende neurofysiologische bronnen van emotionele en lichamelijke trauma, stress gerelateerde symptomen, pijn en blokkades. Deze methode stelt ons aan de hand van bilaterale stimulatie (oogbewegingen en geluiden) in staat om complexe klachten te identificeren, te verwerken en uiteindelijk los te laten.

In tegenstelling tot traditionele praattherapieën, die vaak eindigen waar Brainspotting begint, biedt deze techniek de mogelijkheid om ervaringen te verwerken die zich buiten ons bewuste begrip bevinden. Brainspotting werkt rechtstreeks in op de diepere structuren van de hersenen en het lichaam, zonder dat het nodig is om voortdurend over je problemen te praten of je ervaringen te analyseren.

De focus ligt op de somatische (lichamelijke) en neurofysiologische componenten van jouw klachten. Zodra deze zijn geïdentificeerd, start er automatisch een lichaamseigen helingsproces in je brein. Dit proces bevrijdt en integreert systemen die in onbalans zijn geraakt, waardoor je weer in jouw natuurlijke staat van welzijn kunt komen.

 

Laagdrempelig en Geschikt voor Alle Leeftijdsgroepen
Brainspotting is een benadering die toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden, inclusief jonge kinderen. De techniek vereist geen diepgaande kennis van taal of cultuur, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan cliënten.

Effectief bij Diverse Aandoeningen
Deze methode is bewezen effectief voor een breed spectrum van lichamelijke en psychische klachten. De nadruk ligt op de neurofysiologie, waarbij minder focus ligt op de cognitieve en verbale vermogens van cliënten.

Diepe Inwerking op de Hersenen
Brainspotting werkt diep in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen, inclusief precognitieve en preverbale gebieden. Dit betekent dat er geen noodzaak is om over problemen te praten, wat het risico op hertraumatisering aanzienlijk vermindert.

Blijvende Resultaten
De methode levert blijvende en diepgaande resultaten op het gebied van levenskwaliteit en prestaties. Dit maakt Brainspotting bijzonder waardevol voor atleten en kunstenaars die hun prestaties willen verbeteren of herstellen.

Een Zelfversterkend en Bevrijdend Proces
Brainspotting stimuleert een zelfversterkend helingsproces dat cliënten in staat stelt om op eigen kracht vooruitgang te boeken.

 

Tijdens een Brainspotting-sessie kunt u het volgende verwachten:

  1. Opbouw van Vertrouwen
    De therapeut begint met het opbouwen van een goede verstandhouding, zodat u zich veilig en op uw gemak voelt.
  2. Ontspanningstechnieken
    De therapeut kan gebruikmaken van ontspanningstechnieken of geleide beelden om u te helpen ontspannen en open te staan voor de ervaring.
  3. Verkennen van Gevoelens
    Samen met de therapeut gaat u op zoek naar de gevoelens die in uw lichaam aanwezig zijn. Dit helpt om de juiste ‘brainspot’ te identificeren.
  4. Gebruik van een Pointer en Geluiden
    De therapeut kan een pointer en/of geluiden gebruiken om u te begeleiden naar uw ‘brainspot’. Dit is de plek die de meeste emotionele resonantie voor u heeft.
  5. Focussen en Observeren
    U wordt gevraagd om uw ogen op deze plek te houden en uw aandacht naar binnen te richten. Dit helpt u om dieper in uw ervaring te duiken.
  6. Accepteren en Toelaten
    U wordt aangemoedigd om te accepteren, toe te laten en te observeren wat er naar boven komt. Dit creëert ruimte voor verwerking.
  7. Lichaam en Trauma
    Er wordt gestimuleerd dat uw lichaam het trauma op zijn eigen manier kan verwerken, zonder dat u het proces hoeft te forceren.
  8. Verwerking van Gedachten en Gevoelens
    De therapeut ondersteunt u bij het verwerken van gedachten en gevoelens die naar boven komen, zodat u zich gehoord en begrepen voelt.
  9. Bespreking van Verdere Behandeling
    Aan het einde van de sessie bespreken u en de therapeut samen de verdere behandeling, indien nodig.

Met deze aanpak biedt Brainspotting een veilige en effectieve manier om emotionele en lichamelijke pijn te verwerken. Neem contact op voor meer informatie of om een sessie te plannen!

Hoe kunnen we je helpen?

Wil je graag een beroep doen op de expertise van onze groepspraktijk?